Till senaste kommentaren

Hur många dagar och timmar ska jag ha arbetat för att uppfylla kraven?

Hej !
Har en enkel fråga
Hur många dagar timmar ska man arbeta för att uppfylla kraven för att bli berättigad A-kassa.
Annelie

Annelie Eberhardt Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Annelie!

  Tack för din fråga. Ett av kraven för att få a-kassa är att du ska uppfylla ett arbetsvillkor. Det finns två olika sett att göra det, beroende på hur du arbetat.

  På vår hemsida kan du se precis hur du ska ha jobbat för att uppfylla ett arbetsvillkor.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • hej. är det möjligt o få ersättning om man arbetat heltid under 4månader innan uppsägning?
  simon
 • Hej Simon!

  Tack för att du hör av dig. Nej, om du inte har jobbat mer än dessa 4 månader.

  För att kunna få ersättning måste du ha arbetat i en viss omfattning, vilket innebär att du ska ha:
  • arbetat minst 80 timmar per kalendermånad under sex månader. Månaderna behöver inte vara i följd, men de ska ligga inom en period på tolv månader eller
  • arbetat minst 50 timmar per kalendermånad och minst 480 timmar totalt under sex månader i följd.
  Du kan läsa mer på vår hemsida.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia  Cecilia
 • Hej Cecilia
  Regeln säger att jag måste arbeta 80 timmar per kalendermånad i 6 månader för att få rätt till A-kassa. Min fråga, om jag har arbetat 120 timmar per kalendermånad men får min provanställning avslutad innan hela provanställningsperioden löpt ut, dvs efter 5 månader, vad händer då? Jag har totalt arbetat 600 timmar till skillnad för de 480 timmarna som jag skulle ha arbetat under 6 månader på 80 timmar per månad.
  Daniel Rydén
 • Hej Daniel!
  Tack för din fråga. Det spelar ingen roll om dina arbetade timmar är fler än 480 timmar fast på färre månader. Du måste ha 6 månader med arbete för att vi ska kunna räkna på om du har rätt till ersättning.

  Här kan du läsa mer om arbetsvillkor

  Med vänlig hälsning
  Cecilia


  Cecilia

 • Jag har arbetat i två år från 2016 till 2018 genom Extra Chans-programmet och jag var medlem i kommunal a kassa under den perioden och fick ingen ersättning. Är det nu möjligt att få ersättning på grund av Corona-virus kris? just nu jobbar jag deltid
  Abdelrahman Gumaa
 • Hej Abdelrahman!

  Troligtvis fick du ingen ersättning sist du sökte eftersom det program du arbetade i inte gav grund för a-kassa. Så om din deltidsanställning ger grund för a-kassa kan du alltså ha rätt till ersättning.

  Reglerna för vad som krävs har tillfälligt förändrats på grund av situationen med Corona. Du kan läsa mer om vilka förändringarna är här

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Mats
 • Hej!
  Om jag jobbar heltid i sex månader uppfyller jag arbetsvillkoret. Får jag samma a-kasseersättning som om jag skulle ha jobbat heltid i 12 månader? Förut fick man ju 6/12 av a-kassersättningen. Räcker det att jag jobbat sex månader under 2020 för att få full ersättning från a-kassan?

  Mvh Thomas

  Thomas
 • Hej Thomas!

  Nej, du kan inte få samma ersättning för 6 månaders heltidsarbete som om du hade arbetat 12 månader heltid. Om du har rätt till inkomstbaserad ersättning så räknar vi på vad du tjänat i genomsnitt de senaste 12 månaderna när vi räknar ut vad du kan få i ersättning.

  För att kunna få inkomstbaserad ersättning måste du ha varit medlem i motsvarande 12 månader. De tillfälliga reglerna som införts på grund av Covid gör dock att varje månad under 2020 räknats som fyra månaders medlemskap.

  För att ha rätt till ersättning så måste du uppfylla ett arbetsvillkor och det bör du göra om du arbetat heltid i 6 månader.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Mats

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.