Till senaste kommentaren

Så blir du medlem i Kommunals a-kassa och betalar din medlemsavgift – steg för steg

Vad kul att du vill bli medlem hos oss! Du som är anställd i kommun, region, kyrka, kommunalt bolag eller jobbar inom naturbruksområdet är välkommen med din ansökan. Du kan också vara privat eller kooperativt anställd om du arbetar med samhällsservice, till exempel personliga assistenter eller dagbarnvårdare. Du kan bara vara medlem i en a-kassa åt gången och du kan inte bli medlem efter att du har fyllt 65 år.

Så här blir du medlem:

Ansök om medlemskap
Du ansöker om medlemskap via vår hemsida: Bli medlem

Du får ett bekräftelsemejl när du skickat in ansökan. Därefter tar det några veckor tills du får ditt beslut om medlemskap men du blir medlem från det datum du skrev i din ansökan. Beslutet kommer till dig på posten. På vår hemsida kan du läsa mer om våra medlemsvillkor

Vad kostar medlemskapet?
Det kostar 120 kronor i månaden. Avgiften är samma för alla och påverkas inte av din inkomst.

Hur betalar jag medlemsavgiften?
Du betalar din avgift till oss genom något av följande alternativ:
 • Autogiro - anmäl dig direkt i din internetbank. Sök upp Kommunals a-kassa med bankgironummer 5862-8371.
 • E-faktura - anmäl dig direkt i din internetbank. Sök upp Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa.
 • Digitala brevlådan Kivra - anslut dig på www.kivra.com eller ladda ned Kivras app i din mobil.
Om du inte väljer något av alternativen ovan kommer vi att skicka pappersfaktura hem till din brevlåda. Du behöver alltså inte göra något för att få hem en sådan.

Det är bra att veta är att dina inbetalningsuppgifter alltid är de samma oavsett vilken månad du betalar för. Det betyder att du kan använda en gammal avi för att göra den aktuella inbetalningen.

Saknar du en gammal räkning kan du använda följande inbetalningsuppgifter:

Bankgiro: 5862-8371
Belopp: 120 kronor
OCR-nummer är alltid detsamma och uppbyggt på följande sätt: 55 ditt personnummer (tio siffror) 46.

Så byter du a-kassa
Är du redan medlem i en a-kassa men vill byta till vår? Då är det viktigt att det inte blir något uppehåll mellan medlemskapet hos oss och din tidigare a-kassa.
Börja med att meddela din nuvarande a-kassa att du vill avsluta ditt medlemskap i slutet av en månad. Sedan skickar du in din ansökan till oss och skriver att du vill bli medlem från månaden efter. Du blir alltid medlem från den första dagen i den månaden du ansöker om medlemskap.

Kan jag bli medlem retroaktivt?
Nej, du kan inte tillgodoräkna dig medlemskap bakåt i tiden. Du kan bli medlem från den första dagen i den månaden du skickade in ansökan.

Kan jag bli medlem innan jag har fått ett jobb?
Nej, du kan inte bli medlem innan du har fått ett jobb inom något av våra verksamhetsområden. Men har du tidigare haft ett sådant jobb kan den anställningen ligga till grund för ett medlemskap hos oss.
Medlemsservice Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej! Jag är idag medlem i Alfakassan och funderar att gå över till er men har lite funderingar. Jag stämplar i dagsläget för deltidsveckor då det är svårt att få heltidsjobb inom yrket. Min fråga gäller om deltidsveckorna nollställs när jag byter till er eller om de jag redan använt hos alfakassan räknas med.

  ex om jag använt 35 veckor av 60 deltidsveckor på alfakassan, har jag då kvar 25 deltidsveckor hos er efter medlemskap eller får jag 60 nya veckor ?

  Tack på förhand.
  Dennis Eberhardt
 • Hej Dennis!

  Tack för din fråga. Om du byter a-kassa till oss så flyttas alla dina uppgifter över. Det betyder att det inte blir någon skillnad i din ersättning och dina deltidsveckor, det vill säga du får inte nya veckor.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
 • Hej! Jag har ansökt precis nu om medlemskap, och har skickat min ansökning till A-kassan. Jag undrar om när ska jag betala medlems avgiften?
  Mvh
  Shahram
  Shahram Mohamadi
 • Hej Shahram!

  Så snart vi godkänt ditt medlemskap så kommer du få ett brev hemskickat, efter det får du en avi på medlemsavgiften eller så kan du till exempel anmäla autogiro direkt i din internetbank.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Mats
 • Hej min dotter har arbetat kommunalt nu sedan i somras. Tjänsten är ett vikariat och slutar i nästa vecka. Vi undrar om det är för sent att gå med a-kassan nu? Vi trodde inte det var lönt eftersom vi inte visste om hon skulle få fortsättning.
  Lena bengtsson
 • Hej!
  Kravet för medlemskap är att man har arbetat inom vår bransch man behöver dock inte ha jobb just när man ansöker om medlemskap. Observera att medlemskap i en a-kassa innebär inte per automatik att man har rätt till a-kassa. Hon kan läsa mer om våra villkor på webbplatsen.
  https://www.kommunalsakassa.se/om-du-blir-arbetslos/har-jag-ratt-till-kassa

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde Aluko

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.