Till senaste kommentaren

Blir jag avstängd från a-kassan om jag säger upp mig från en provanställning?

Jag har en provanställning som är på 6 månader. Det har bara gått tre veckor och jag känner redan att detta absolut inte är något jag vill fortsätta med. Hur ska jag gå tillväga? Jag gissar att omsäger upp mig från en provanställning så får jag 45 dagars karens precis som en tillsvidare anställning?

Kommentarer

 • Hej.

  Ja, generellt sätt så får du 45 avstängningsdagar om du säger upp dig från en provanställning.

  Undantaget är om anställningen är på väldigt få timmar per vecka eller om det finns särskilda skäl till att du vill säga upp dig. Särskilda skäl kan till exempel vara, medicinska - att en sjukdom hindrar en från att utföra sitt arbete, eller att det är väldigt dåliga arbetsförhållanden som gör det omöjligt att arbeta kvar. Det är viktigt att veta att särskilda skäl bedöms från fall till fall.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Medlemsservice
 • Hej jag har en liknande fråga..Jag har ett vikariat..för en som är föräldraledig. Mitt vikariat är tills oktober 2020. Nu är det konflikt med en annan kollega..för 3 gången och jag mår dåligt av dette.Jag har 4 mnd kvar av mitt vikariat..och funderar att sluta i förtid då jag orkar inte må dåligt av dette..Kan jag sluta mitt vik i förtid..
  Anette Viketun
 • Hej Anette!

  Tack för att du hör av dig. Eftersom du själv väljer att avsluta din tjänst så får du troligtvis en avstängning på 45 ersättningsdagar. Svaret på den ovanstående frågan gäller även för dig.

  Om du undrar hur det skulle kunna bli just för dig kan du höra av dig till oss via Mina sidor.

  Mina sidor

  Med vänlig hälsning
  Cecilia

  Cecilia
 • Dette är ett vikariat....som avslutas om 3 mnd...och det står...längst till och med 31 okt.
  Men kan chefen ändra slutdatum..så jag slepper 45 dg straff?
  Anette Viketun
 • Hej igen,

  Om du får sluta din anställning på grund av arbetsbrist så får du ingen avstängning.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej, jobbar 50% dvs. 20 timmar i veckan, nu korttidspermitterad 16 timmar. Får jag 45 dagars karens om jag säger upp mig för att kunna söka 100% jobb?
  Arto Hietanen
 • Hej Arto!

  Tack för din fråga. Om du har säger upp dig själv från ditt arbete blir du troligen avstängd från ersättning i 45 ersättningsdagar. Det gäller även om du är korttidspermitterad. I vissa fall kan du slippa en avstängning om du har giltiga skäl. Det går inte att säga i förväg exakt vad som är ett giltigt skäl. Vi prövar varje ärende för sig.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.