Till senaste kommentaren

Måste jag vara med i a-kassan ett år innan jag kan få ersättning?

Hej!

Jag har varit med i a-kassan i 7 månader och kommer snart bli arbetslös. Jag har hört att man inte kan få a-kassa förrän man har varit med i ett år. Stämmer det?
Medlemsservice Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Nej, du behöver inte ha varit med ett år. Du måste däremot uppfylla ett arbetsvillkor för att ha rätt till a-kassa. Arbetsvillkoret kräver att du har arbetat minst 6 månader med minst 80 timmars arbete i varje månad. Däremot är det bra om du har varit med i minst 1 år eftersom du då har möjlighet att få en högre ersättning.

  Läs gärna mer här: Hur mycket får jag i a-kassa?

  Med vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde

 • Hej!

  Om jag har varit medlem i 11 månader, blir arbetslös och får grundersättningen, ökar min ersättning då nästa månad eftersom jag varit medlem i ett år?
  Ted
 • Hej Ted!

  Tack för
  din fråga.
  När du varit medlem i 1 år kollar vi om vi kan höja din ersättningen. För att vi ska kunna pröva om du har rätt till inkomstbaserad ersättning krävs minst en hel kalenderveckas glapp/uppehåll i ersättningssökandet som måste bestå av t.ex. arbete.

  För att få mer information om vad som krävs för att kunna höja ersättningen rekommenderar jag att du ringer till oss.

  Du når oss på telefonnummer 0771-25 80 00.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej jag jobbade på en plats från förra sommaren till nu mars,men företaget gick i konkurs. Jag är arbetslös just nu och på mina sidor står en beslut att jag kan inte ha ersättning från a kassa därför ath jag har varit inte medlem 1 år. Stammer detta? Har jobbat minst 100 timmar i månaden. Tack
  Sanela
 • Hej Sanela!

  Tack för din fråga. Du behöver inte ha varit medlem i 1 år för att få grundersättning. För att få en inkomstbaserad ersättning behöver du ha varit medlem i 1 år.

  Om det är något i ditt ärende som inte stämmer så ta kontakt med oss via Mina sidor eller telefon 0771-25 80 00.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej undrar för jobbat i 3 år vatit med i akassa men är timvikarie så jobbade en månad 32 timmar andra månaden 72 och så vidare men har ej jobbat 80 timmar på följd ... har ni andra krav där man typ måste komma i timmar under et år för att ha rätt att ansöka
  Sarita Kuusisto
 • Hej Sarita!

  Tack för att du hör av dig. För att kunna få ersättning måste du också ha arbetat i en viss omfattning, vilket innebär att du ska ha:
  • arbetat minst 80 timmar per kalendermånad under sex månader. Månaderna behöver inte vara i följd, men de ska ligga inom en period på tolv månader eller
  • arbetat minst 50 timmar per kalendermånad och minst 480 timmar totalt under sex månader i följd.
  Du behöver inte varit medlem i ett år för att söka ersättning.

  Du kan läsa mer på vår hemsida.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej!
  Jag har varit medlem i a-kassan 1 år den 1/2- 2020. Min anställning tar slut 31/1 2020. Den sista månaden (januari 2020) tänker jag ta semester samt föräldraledigt.
  Påverkar det min a-kassa för en högre ersättning?
  Är det bättre för mig att arbeta sista månaden för att öka min ersättning?
  Jessica Bäckström
 • Hej Jessica!

  Det beror på många olika faktorer, hur mycket du arbetat det senaste 12 månaderna, hur stor del som skulle vara föräldraledighet och hur stor del som skulle vara semester. Betald semester räknas som arbetstid medan föräldraledighet generellt sett är tid vi hoppar över när vi ska räkna på vilken a-kassa du ska få.

  Det bästa i det här fallet är att du ringer och pratar med en av våra handläggare som kan titta närmare på just ditt fall.

  Vi har telefonnummer 0771- 25 80 00 och våra telefontider är 09.00- 15.00 alla vardagar.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Medlemsservice
 • Hej, jag tänker bli medlem i a-kassan nu, har jobbat i 6 månader men gäller det bara efter att jag blivit medlem? Alltså om jag blir medlem idag så måste jag jobba ytterligare 6 månader för att få rätt till a-kassa?
  Matilda
 • Hej Matilda.

  Ja, det är under tiden du varit medlem som du behöver ha arbetat minst 6 månader för att kunna få ersättning.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Medlemsservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.