Till senaste kommentaren

Kan jag få a-kassa när jag är tjänstledig?

Kan man få ut A-kassa när jag är tjänstledig
Beatrice Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Beatrice!

  Tack för din fråga. Nej, du kan inte få ersättning från a-kassan när du är tjänstledig. För att få ersättning måste man vara arbetslös, eftersom du har en tjänst räknas du inte som arbetslös.

  Det finns ett undantag, det är om du är tjänstledig på grund av hälsoskäl då gäller lite andra regler.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Om jag vill ta tjänstledigt för att starta ett eget företag i en annan bransch kan jag då få a kassa? har pratat med AF och där ska man säga upp sig för att få bidrag vid starta eget. Men man har ju privata utgifter att betala som hyra osv innan företaget går runt så det kan betala ens hyra osv
  e
 • Hej e!

  Tack för din fråga. Nej, du kan inte få ersättning från a-kassan när du är tjänstledig. För att få ersättning måste du vara arbetslös, eftersom du har en tjänst räknas du inte som arbetslös.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej
  Min sista anställningsdag är den 18 juni! Ska jag anmäla mig på af den 19 juni ( midsommar ) för att sen söka a-kassa ?
  Lena
 • Hej Lena!

  Tack för din fråga. Det stämmer att du anmäler dig hos Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag, du kan göra det direkt på deras hemsida. Gå sedan in på Mina sidor på vår hemsida för att få mer information.

  Arbetsförmedlingen
  Mina sidor Kommunals a-kassa

  Med vänlig hälsning
  Cecilia  Cecilia
 • Hej.är med i kommunal.o tjänstledig från mitt vårdbiträde jobb...så okt förra året blev jag vikarie inom förskolan.sen sökte jag fick 50%fram till 14/6..nu över sommaren är det inte knappt några jobb så får ingen ersättning...jag böt jobb o så efter varit sjukskriven sen arbtränade jag på förskola...vill gärna tillbaka..har jag rätt o få stämpla nu o lika om jobbsom vikarie? Mvh sus
  Susanne
 • Hej Susanne!

  Tack för din fråga. Nej, du har inte rätt till ersättning då du är tjänstledig. Eftersom du har en anställning räknas du inte som arbetslös.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej. Jag har varit tjänsteledig i ett år för att prova på ett jobb i utlandet. Tyvärr blev inget som det skulle pga Corona. När jag skulle tillbaka till mitt jobb efter tjänsteledigheten blev jag uppsagd pga arbetsbrist så jag hade inget jobb att komma tillbaka till. Är alltså arbetslös nu. Sökte alfa kassa med fick avslag. Är det verkligen rätt?
  Sarah
 • Hej Sarah!

  Om du inte arbetat under din tjänstledighet så misstänker jag att du inte uppfyller det så kallade arbetsvillkoret och då har du inte rätt till a-kassa. Arbetsvillkoret innebär att du måste ha arbetat i en viss omfattning, du ska ha:
  • arbetat minst 60 timmar per kalendermånad under sex månader. Månaderna behöver inte vara i följd, men de ska ligga inom en period på tolv månader eller
  • arbetat minst 40 timmar per kalendermånad och minst 420 timmar totalt under sex månader i följd.
  För att kunna få en ersättning som är baserad på din inkomst måste du också uppfylla ett medlemsvillkor och det är att du ska ha varit medlem i motsvarande 12 månader. Under 2020 har regeringen infört specialregler för a-kassorna så alla månader i år räknas som 4 månader i medlemskapstid.

  Med vänlig hälsning
  Mats, Kommunals a-kassa
  Mats
 • Tack för ditt svar. Nej jag har inte arbetat i Sverige under tvänst ledigheten. Har jag inte rätt till grund (den lägsta) ersättningen? Så jag är med andra ord helt utförasäkrad trots att jag innan tjänstledigheten har arbetat i 20 år. Vem vänder jag mig till?
  Sarah
 • Hej igen Sarah!

  Grundersättning får du om du uppfyller ett arbetsvillkor men inte medlemsvillkoret (alltså att du varit medlem i motsvarande 12 månader). Arbete utanför Sverige men inom EU-området kan ibland räknas. Nu tolkar jag det som att du inte är medlem hos oss, men är du det rekommenderar jag att du kontaktar våra EU-handläggare

  Om du inte har rätt till ersättning från a-kassan så ska du prata med arbetsförmedlingen som ska hjälpa dig vidare. Ofta betyder det att man blir inskriven i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Mats

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.