Till senaste kommentaren

Kan jag få a-kassa om jag säger upp mig från jobbet?

Hej!

Jag funderar på att säga upp mig från mitt jobb. Kan jag få a-kassa på en gång när jag slutat?
Medlemsservice Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  När du själv säger upp dig får du ingen a-kassa i 45 ersättningsdagar, räknat från första dagen du är arbetslös. Därefter kan du börja få a-kassa, men kom ihåg att din ersättningsperiod börjar med 6 karensdagar.

  Om du har ett giltigt skäl kan du ibland slippa väntetiden på 45 dagar.

  Skäl som kan vara giltiga är:
  • Hälsoskäl, till exempel sjukdom som beror på ditt jobb.
  • Att du inte fått någon lön av din arbetsgivare.
  • Att du blivit mobbad eller trakasserad på arbetet.
  • Att din arbetsplats flyttar så långt bort att du inte kan dagpendla.
  Vi prövar varje ärende för sig. Skicka alltid in intyg på varför du sagt upp dig. Det kan vara ett eget brev där du beskriver varför eller till exempel ett intyg från din läkare.

  Hör gärna av dig till oss innan du säger upp dig för att veta mer.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia

  Cecilia
 • Hej! Om mitt kontrakt kommer sluta och arbetsgivaren vill förlänga mig att jobba kvar men jag vill inte att stanna kvar i mitt jobb. Ska jag  minska 45 ersätingsdagar i så fall??
  Mvh mohammad
  Mohammad
 • Hej Mohammad!

  Om du jobbar tills din anställning tar slut men sen tackar nej till fortsatt arbete så kommer du troligtvis bli avstängd i 5 dagar. Vi tar inga dagar vi bara skjuter på när du får din ersättning. En förutsättning för att det bara ska bli 5 dagar är att det är första gången du tackar nej till fortsatt jobb.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde
 • Hej!
  Jag jobbat heltid som personlig assistent till samma brukare i över 1 år nu, dagtid och enbart vardagar) men till sommaren, om inte innan, så ändras mina arbetstider till även kvällar och helger vilket jag omöjligt kan arbeta då jag är själv med mina barn.
  Kan jag säga upp mig och få A-kassa (för första gången i mitt liv) tills jag funnit något nytt? Jag är både undersköterska och barnskötare så nytt jobb kommer att komma men det är övergången där som skrämmer mig enormt. Jag måste ju ha råd med hyran och mat under tiden..
  Och något val har jag inte. Jag kan inte jobba såna tider..
  Vänligen, Sofi
  Sofi
 • Hej Sofi!

  Jag förstår att det inte är en hållbar situation. Men säger du upp dig kommer du troligtvis stängas av i 45 dagar innan du kan få ersättning från oss.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde
 • Hej!
  Om jag säger upp mig pga att jag och min familj ska flytta till annan stad, får jag 45 dagars karenstid då?
  Skälen för flytt till annan stad (mindre stad) är att vi behöver lugnare miljö med mindre stress samt får en bättre beroendesituation.
  (Har redan ordnat 1 jobb, men som timanställd, i förhoppning att heltid & fast arbete kommer inom snart tid).
  Jenny
 • Hej Jenny!

  Tack för din fråga. Säger du upp dig själv gäller i regel 45 dagars väntetid innan du kan börja få a-kassa. Sedan tillkommer det 6 karensdagar.

  Du kan slippa vänta i 45 dagar om du har ett giltigt skäl, men att du själv väljer att flytta brukar inte räknas som ett sådant. Läs gärna mer här om vilka villkor som gäller för att få a-kassa: Har jag rätt till a-kassa?

  Trevlig helg!/
  Stefanie
  Stefanie
 • Hej jag har jobb som jag inte kommer vilja gå tillbaka till efter förändra ledigheten, och så har jag då ett sommarjobb i sommar som troligtvis inte kommer leda någonstans så när jag bli uppsagd från sommarjobbet har jag då rätt till a-kassa på en gång då?
  Erica
 • Hej Erica!

  Tack för din fråga. Om arbetsgivaren inte kan förlänga ditt sommarjobb och du blir uppsagd på grund av arbetsbrist så har du rätt till a-kassa på en gång förutsatt att du uppfyller övriga villkor.

  Om du har frågor som gäller just ditt ärende så kan du alltid nå en handläggare på Mina sidor eller per telefon 0771-25 80 00.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej, jag arbetar på en skyddad verkstad som beredskapsanställd, jag har aktivitetsstöd och med arbetsförmedlingen som handläggare, men om jag säger upp mig själv, vad gäller då, med a-kassan,är det samma regler som jag är tillsvidareanställd?
  Helén
 • Hej Helén!

  Tack för din fråga. Om du avslutar ditt aktivitetsstöd och därefter söker a-kassa så kommer vi att utreda om du ska stängas av från ersättning.
  Det spelar alltså ingen roll om det är ett skyddat arbete eller en vanlig anställning.

  Om du har fler frågor om vad som gäller just för dig är du välkommen att kontakta oss via Mina sidor eller ringa på telefonnummer 0771-25 80 00.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hejsan
  Förstår att man får karens 45 dagar då man säger upp sin anställning och 6dgr karens. Men blir det förskjutet om man jobbar som timanställd hur räknar ni dessa 45 dagar ?

  Med vänlig hälsning.
  Åsa
  Åsa
 • Hej Åsa!

  Tack för din fråga. Nej, avstängningstiden blir inte framskjuten om du arbetar som timanställd. Om du är arbetslös eller arbetar minst 3 timmar en dag så räknas den dagen som en avstängningsdag.
  Däremot kan karensen, d.v.s. den på 6 dagar skjutas framåt om du arbetar.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej! Jag har sagt upp mig på grund av jag var inte uppskattad där och många gånger fick jag inte dela på utbildningar eller annan aktiviteter som var på min arbetsplats.Finns möjlighet att hoppa över den 45 karensdagarna? jag jobbade här i nästan två år.
  Med vänlig hälsning Simona
  Simona
 • Hej Simona,

  För att kunna ge dig ett exakt svar vad som gäller dig behöver du ta kontakt med oss antingen via Mina sidor eller ringa oss på 0771-25 80 00. Vi har telefontid mellan kl 9-15. Genom att vi får mer information kan vi se vad som gäller i ditt ärende.

  Med vänliga hälsningar,
  Hanna
  Medlemsservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.