Till senaste kommentaren

Jag är timanställd och får nu arbeta färre timmar, kan jag få a-kassa?

Ja, då kan du ha rätt till ersättning från a-kassan så länge du inte får lön för tiden du skulle jobbat. Får du redan a-kassa så fortsätter du fylla i och skicka in dina tidrapporter som vanligt. Är du inte redan anmäld som arbetslös hos Arbetsförmedlingen behöver du göra det först för att ha rätt till ersättning.
Medlemsservice (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Jag arbetar på ett hotell (Nordic Light Hotel) som timanställ från september 2019 på hushållningsavdelningen. Men från den här månaden får jag ingen arbetstid från dem på grund av krissituationen. De inte sätta mig ur tjänst men de har ingen bokning. Så just nu har jag ingen inkomst.
  Jag vet inte vad jag ska göra. Är jag berättigad till få a kassa?
  Minhajul Bappy Islam
 • Hej Minhajul!

  Tack för din fråga. Ja, om du är timanställd men inte längre får några timmar kan du ha rätt till a-kassa (så länge du inte får någon lön för din uteblivna arbetstid).

  För att söka ersättning hos oss måste du först och främst vara anmäld som arbetslös hos Arbetsförmedlingen. Därefter går du in på Mina sidor via vår hemsida och skickar in en ansökan om ersättning till oss. Efter ett tag kommer en att-göra-lista dyka upp på Mina sidor, som berättar vilka intyg och dokument du behöver skicka in till oss.

  På vår hemsida har vi bra information du kan läsa under tiden. Det finns till exempel vissa villkor du måste uppfylla för att få ersättning: Har jag rätt till a-kassa.

  Skulle du få arbeta några timmar på hotellet under tiden du söker a-kassa finns det vissa begränsningar för hur mycket du får arbeta samtidigt som du får ersättning. Läs gärna mer här: För dig som arbetar deltid.

  Jag hoppas att mitt svar hjälpte dig! Du är välkommen att ringa oss om du skulle ha fler frågor. Du når oss på vardagar mellan klockan 09.00-12.00 på 0771-25 80 00.

  Önskar dig en trevlig förmiddag!/
  Stefanie
  Stefanie
 • Hej jag är vikarie på hemtjänsten och för tillfället så får jag inte tillräckligt med bokningar har jag ddå rätt till a-kassa tills det börjar bli mer jobb och jag kan få mer bokningar?
  Jag har betalat till Kommunal A-kassa och fack i snart 1 år 🤔
  Gunilla Akgün
 • Hej!

  Ja, då kan du ha rätt till ersättning från a-kassan så länge du inte får lön för tiden du skulle jobbat. Får du redan a-kassa så fortsätter du fylla i och skicka in dina tidrapporter som vanligt. Är du inte redan anmäld som arbetslös hos Arbetsförmedlingen behöver du göra det först för att ha rätt till ersättning.

  Med vänlig hälsning
  Arvid
  Arvid
 • Hej!
  Jag är timanställd. Jobbar som vikarie. Jag får ingen bokning från och med 16 mars. Jag redan skrev in mig på Arbetsförmedlingen, och tidrapportera. Men hur många ersättningsdagar får jag, och hur länge kan jag använda de?Ifall jag fått jobb på heltid om en månad
  Tack
  Astella
 • Hej Astella!

  Tack för att du hör av dig till oss. Om du har rätt till ersättning får du en ersättningsperiod på 300 dagar. Om du är helt arbetslös kan du använda perioden tills dagarna är slut. Om du arbetar och är arbetslös samtidigt kan du få ersättning i max 60 veckor.

  Gå in på Mina sidor så kan du få mer information där.

  Mina sidor

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej
  Min kompis har jobbar som timanställd hos mig under Corona tiden affären har mindre kund.Hennens man vill inte att hon jobba mera på grund av han vill inte smittad av Corona,han sa till hennes om hon går jobba du måste hitta ny hem,jag undrar om hon kan få ersättningen från a-kassan eller inte på grund av hon inte arbetlös?eller hur gör man?
  Tack för hjälpen 🙏🙏🙏
  Mvh


  Emma
 • Hej Emma!

  För att få a-kassa måste man uppfylla vissa krav du kan läsa mer här Har jag rätt till a-kassa. Uppfyller hon villkoren kan hon ha rätt till a-kassa.
  Sen måste man vara ofrivilligt arbetslös t.ex. att man inte har tillräckligt med jobb och därför får man färre timmar.
  Att din väns man inte vill att hon ska jobba är inte ett skäl vi godtar. Då ser vi det som att hon väljer att vara arbetslös och gör hon det kan hon bli avstängd i 45 dagar av oss innan hon får någon a-kassa.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde Aluko
 • hej!
  jag jobbar som vikarie på förskolor och pluggar 50 procent, kan jag få ersättningen från a-kassa från mars  att jag inte har haft så mycket jobb? och hade jätte lite lön
  elisabeth
 • Hej Elisabeth!

  Du kan ha rätt till a-kassa om du studerar 50 procent men det förutsätter att du är inskriven på arbetsförmedlingen och söker heltidsarbete. Om du får ett jobb måste du ta det och sluta studera om jobbet inte går att kombinera med studier. Du får som längst studera 20 veckor med ersättning från a-kassan under en och samma ersättningsperiod.

  Med det sagt så bör du kontakta oss och prata med en handläggare som kan titta närmare på just din situation och kan berätta mer om vad som kan gälla för just dig.

  Du kan skicka ett meddelande till en handläggare på Mina sidor eller ringa oss på 0771-25 80 00, våra telefontider är 09.00-12.00 alla vardagar.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa

  Mats
 • Hej,

  Min pappa är fast utomlands efter semester och kommer inte hem på grund av att deras flygdatum ändras och senareläggs. Från början skulle de hem 16 mars, nu har flyget flyttats för tredje gången till 1 juni. Det har gjort att pappa, som är timanställd, inte kan jobba sina pass. Kan han få rätt till a-kassa?
  Ludvig
 • Hej Ludvig!

  Tack för din fråga. Nej, din pappa kan inte få a-kassa. För att kunna få det behöver han vara i Sverige och söka arbete.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej jag är timanställd på lokalvårdare  och sen mars har min jobbtid minskats pga Corona. Har jag då rätt till a-kassa tills det börjar bli mer jobb och jag kan få mer bokningar?
  Jag har betalat till Kommunal A-kassa och fack i snart 1 år. Jag har redan ansök ersättning till arbetsförmedlingen. Vad ska jag göra nu så a-kassan kan hjälpa mig. Tack så mycket

  Med vänlig hälsningar
  Nana
  Hasnawati Szalai
 • Hej Nana!

  Tack för din fråga. Du kan söka ersättning hos oss. Eftersom du redan har anmält dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen ska du gå in på Mina sidor från vår hemsida. Där kommer du få information vad du behöver skicka in för handlingar.

  Mina sidor

  Med vänlig hälsning
  Cecilia


  Cecilia
 • Hej Cecilia,
  Jag har got till mina sidor, där fråga ( 1 ) sen när har din lön minska och till när ? ( jag inte arbetslös, men har minskat lön eftersom många mina kunder som avbokat)
  Jag kan inte svara till när mina kunder ska tillbaka igen, eftersom ingen vet när Corona sluta. Så vad ska jag skriva där ? Tack så mycket .

  Mvh,
  Nana

  Hasnawati Szalai
 • Hej igen Nana!

  Här på forumet kan vi bara svara på allmänna frågor så jag kan inte gå in i ditt ärende för att se vad handläggaren begärt för uppgifter av dig.
  Gå in på Mina sidor och skicka ett meddelande direkt till din handläggare så får du svar på dina frågor.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej,
  Jag jobbar som vikarie timlön på vikarieförmedlingen  och jag fick visstidsanställning på skolan,men min kontrakt slutar 12 juni .Då kommer jag bli arbetslös och vikarieförmedlingen skickar inte erbjudanden på sommaren.Får jag ersättningar från a kassan på de tiderna som jag får inte jobba?tack
  souad
 • Hej Souad!

  Ja du kan ha rätt till a-kassa, så länge som du uppfyller de vanliga kraven.

  För att få a-kassa måste du vara inskriven på Arbetsförmedlingen, söka och kunna ta arbete. du måste också ha arbetat en viss mängd de senaste 6-12 månaderna. Du kan läsa mer om vad som krävs för att få a-kassa på vår hemsida

  Hoppas mitt svar var till hjälp!

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa

  Mats
 • Hej , som timvikarie inom äldreomsorgen är det kris på personal som det verka , om man tex går ut 5 timmar och jobba hur blir de med akassa dagarna då ? Dras de nån dag ? Sen om man jobba natt 10 timmar hur blir de med dagarna då ?
  Malin
 • Hej Malin!

  Tack för din fråga. När du arbetar kan du inte få ersättning för de timmarna. För att kunna få ersättning krävs att det finns en viss arbetslös tid. Du kan själv gå in i vår dagräknare för att se om du kan få ut någon ersättning.

  Om du jobbar natt ska timmarna fyllas i på den dagen du jobbar dem.

  Dagräknaren

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej!
  Jag har jobbat som timvikarie 85% (några månader heltid) i hemtjänst från 10 oct. 2017 till 20 ian 2019.
  I 21 ian 2019 jag har borjat utbildningen på heltid som tandsköterska och jag ska ta examen nästa månad, 20 iunie. Jag har redan sökt jobb, men rekryteringen till tandsköterskor i Östergötland ställs in nu på grund av corona till hösten.
  Jag är medlem i kommunals akassa från och med februarie 2018. Om jag ansök till ersättning nästa månad när jag blir klar med utbildningen, har jag rätt till åkassa om jag kan inte hitta jobb direkt? Tack
  Lina
 • Hej Lina!

  Tack för din fråga. Vi kan inte säga om du har rätt till ersättning eller inte. Det ser vi först när vi handlägger ditt ärende. Kontakta din tidigare arbetsgivare och begär ett arbetsgivarintyg. Det är viktigt att du kontaktar Arbetsförmedlingen och anmäler dig som arbetssökande din första arbetslösa dag. Gå sedan in på Mina sidor från vår hemsida där det finns mer information.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej!
  Jag har en fråga om man har deltid ersättningen, hur det blir om man fick erbjudande till en månads vikariat och har tackat ja till den, får man fortfarande ersättning från a kassan denna månad? P.S. I månaden finns bara fjorton arbetsdagar...
  Tack på förhand.
  Mvh

  Beba
 • Hej Beba!

  Tack för din fråga. Om du kan få ersättning eller inte beror på hur mycket du jobbar och vilken genomsnittlig arbetstid du är handlagd på. Om du arbetar heltid så finns ingen möjlighet till ersättning.

  Här på forumet kan vi bara svara på allmänna frågor så för att få mer information i ditt ärende så kontakta oss på Mina sidor så kan vi hjälpa dig vidare.
  Mina sidor

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej. Jag är timanställd för Hemtjänst. På grund av Krissituationen får jag tyvärr mycket färre bokningar än vanligt. Jag har varit i medlem i kommunal A kassa i drygt 4 månader nu. Har jag rätten till att söka ersättning få???
  Safiya
 • Hej Safiya,

  Tack för din fråga!
  För att vi ska kunna se hur det ser ut för dig behöver en handläggare se på din ansökan. Du kan kontakta oss på 0771-25 80 00 mellan kl 9-12.

  För att kunna få ersättning så behöver du uppfylla vissa krav. Dessa krav kan du läsa mer om här: Har jag rätt till a-kassa?

  Med vänliga hälsningar,

  Hanna
 • Hej!
  jag är visstidsanställd på ett privat vård företag men har bara fått en 88% tjänst, jag undrar om jag har rätt till ersättning för dem 12% jag inte får jobba?
  Markus
 • Hej Markus!

  Tack för din fråga. Nej, du kan inte få ersättning för de 12 % som du inte får jobba.
  För att kunna få ersättning krävs att det finns ett visst antal arbetslösa timmar. När du jobbar 88 % finns det inte tillräckligt många arbetslösa timmar för att få ersättning.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • hej
  Jäg är medlim med åkassa från 2015 0ch jag vår som arbslös från och med 2017-12-1 till2020-03-31,och jag började jobba från 2020-04-14 till 2020-10-31 på 40 timar per vacka.eller heltid.
  kan jag  ha rätt till ersättning på 80 precant fråm min lön .
  watheq
 • Hej Watheq!

  Tack för din fråga. När du arbetar heltid kan du inte få ersättning från a-kassan.
  Vi kan inte säga om du har rätt till ersättning om du blir arbetslös i november. Det är först när vi handlägger ditt ärende som vi ser om du har rätt till ersättning och i så fall hur mycket du skulle få.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej
  Jag går på a-kassa och jag har kvar 120 dagar , men jag började jobba i sommern..frågan är .. stämmer det om jag jobber 80 timmer i månaden i sex månder , då får jag nya dagar från  akassa ?
  Ropert
 • Hej Ropert!

  Tack för din fråga. Du kan inte få nya dagar så länge du har dagar kvar på din nuvarande ersättningsperiod. När den perioden är slut så ser vi om du uppfyllt ett nytt arbetsvillkor under din tidigare ersättningsperiod.


  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej, jag arbetade 2 år på timmar på Specsavers glasögon ca 80%, sen har jag stämplat i 5 mån. Nu jobbar jag på Kungsbacka Kommun i kundservice och har 100% på timmar. Om jag nu i höst blir arbetslös igen, får jag då A-kassa baserat på senaste jobbet? Mvh Carina
  Carina Lööf
 • Hej Carina!

  Tack för din fråga. Om du inte söker ersättning på över 25 veckor kommer vi begära in arbetsgivarintyg för att kolla om vi kan höja ersättningen.

  För att kunna höja ersättningen måste du kunna höja både din dagpenning och din normalarbetstid - alltså snittet för vad du har jobbat per vecka. Kan vi inte höja din dagpenning eller din normalarbetstid får du fortsätta på samma beslut som innan.

  Jag hoppas att jag svarade på din fråga! Har du fler funderingar om just din specifika situation är du välkommen att ringa oss, så får du prata med en handläggare. Du når oss på telefonnummer 0771-25 80 00 på följande tider:

  Måndag till tisdag 9.00-12.00 samt 13.00-15.00

  Onsdag till fredag 9.00-12.00

  Med vänlig hälsning,
  Stefanie
  Stefanie
 • Hej
  Jag undrar om jag arbetar cirka 29 timmar per vecka kan jag ha rätt till a kassa då?
  Lena
 • Hej Lena!

  Tack för din fråga. Vi kan inte säga om du har rätt till ersättning eller inte, det ser vi först när vi handlägger ditt ärende. Det beror bland annat på hur mycket du jobbat de senaste 12 månaderna om du har rätt till ersättning.

  Det är viktigt att du kontaktar Arbetsförmedlingen och anmäler dig som arbetssökande din första arbetslösa dag. Gå sedan in på Mina sidor från vår hemsida där det finns mer information.
  Mina sidor

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
 • Jag har arbetat ca 34 timmar / vecka i mer än 12 månader. Nu så kommer jag arbeta ca 28 - 29 timmar/ vecka. Är registrerad hos arbetsförmedlingen.
  Lena
 • Hej igen Lena,

  Det är bra att du anmält dig som arbetssökande till Arbetsförmedlingen. Du kan sedan gå in på Mina sidor från vår hemsida för att få mer information om vad du behöver skicka in.
  Mina sidor

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
 • Hej!
  Jag är arbetslös just nu och får ersättning från a kassa. Om jag jobbar 15 timmar/vecka kan jag få också ersättning som vanlig?

  Mvh jim
  Jim
 • Hej Jim!

  Tack för din fråga. Jag kan inte svara på din fråga då vi här på forumet endast kan svara på allmänna frågor. Om du kan få ersättning eller inte beror på vilken genomsnittlig arbetstid och arbetsmöjligheter du fått beslut om.

  Du kan kontakta oss vi Mina sidor eller per telefon.
  Mina sidor

  Du når oss på telefonnummer 0771-25 80 00 måndag - tisdag mellan klockan 9.00-12.00 och 13.00-15.00 samt onsdag - fredag 9.00-12.00.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
 • Hej! Jag blev arbetslös i samband med corona och har haft rätt till ersättning från a-kassan. Nu har jag fått en timanställning och i oktober månad så kommer jag inte att få tillräckligt många timmar för att få en full månadslön vilket jag behöver för att täcka mina räkningar, hyra etc. Hur fungerar det? Är jag berättigad ersättning från a-kassan för de dagar jag inte har något arbete?
  Felicia
 • Hej Felicia!

  Ja, under förutsättning att du söker heltidsarbete så har du rätt till ersättning från a-kassan för de dagar du inte arbetar. Fyll i och skicka in dina tidrapporter som tidigare. Om du haft ett längre uppehåll när du inte skickat in tidrapporter så kan vi behöva ett arbetsgivarintyg för tiden du inte sökt ersättning.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Mats

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.