Till senaste kommentaren

Jag är timanställd och får nu arbeta färre timmar, kan jag få a-kassa?

Ja, då kan du ha rätt till ersättning från a-kassan så länge du inte får lön för tiden du skulle jobbat. Får du redan a-kassa så fortsätter du fylla i och skicka in dina tidrapporter som vanligt. Är du inte redan anmäld som arbetslös hos Arbetsförmedlingen behöver du göra det först för att ha rätt till ersättning.
Medlemsservice (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej jag är vikarie på hemtjänsten och för tillfället så får jag inte tillräckligt med bokningar har jag ddå rätt till a-kassa tills det börjar bli mer jobb och jag kan få mer bokningar?
  Jag har betalat till Kommunal A-kassa och fack i snart 1 år 🤔
  Gunilla Akgün
 • Hej!

  Ja, då kan du ha rätt till ersättning från a-kassan så länge du inte får lön för tiden du skulle jobbat. Får du redan a-kassa så fortsätter du fylla i och skicka in dina tidrapporter som vanligt. Är du inte redan anmäld som arbetslös hos Arbetsförmedlingen behöver du göra det först för att ha rätt till ersättning.

  Med vänlig hälsning
  Arvid
  Arvid
 • hej!
  jag jobbar som vikarie på förskolor och pluggar 50 procent, kan jag få ersättningen från a-kassa från mars  att jag inte har haft så mycket jobb? och hade jätte lite lön
  elisabeth
 • Hej Elisabeth!

  Du kan ha rätt till a-kassa om du studerar 50 procent men det förutsätter att du är inskriven på arbetsförmedlingen och söker heltidsarbete. Om du får ett jobb måste du ta det och sluta studera om jobbet inte går att kombinera med studier. Du får som längst studera 20 veckor med ersättning från a-kassan under en och samma ersättningsperiod.

  Med det sagt så bör du kontakta oss och prata med en handläggare som kan titta närmare på just din situation och kan berätta mer om vad som kan gälla för just dig.

  Du kan skicka ett meddelande till en handläggare på Mina sidor eller ringa oss på 0771-25 80 00, våra telefontider är 09.00-12.00 alla vardagar.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa

  Mats
 • Hej!
  Jag har jobbat som timvikarie 85% (några månader heltid) i hemtjänst från 10 oct. 2017 till 20 ian 2019.
  I 21 ian 2019 jag har borjat utbildningen på heltid som tandsköterska och jag ska ta examen nästa månad, 20 iunie. Jag har redan sökt jobb, men rekryteringen till tandsköterskor i Östergötland ställs in nu på grund av corona till hösten.
  Jag är medlem i kommunals akassa från och med februarie 2018. Om jag ansök till ersättning nästa månad när jag blir klar med utbildningen, har jag rätt till åkassa om jag kan inte hitta jobb direkt? Tack
  Lina
 • Hej Lina!

  Tack för din fråga. Vi kan inte säga om du har rätt till ersättning eller inte. Det ser vi först när vi handlägger ditt ärende. Kontakta din tidigare arbetsgivare och begär ett arbetsgivarintyg. Det är viktigt att du kontaktar Arbetsförmedlingen och anmäler dig som arbetssökande din första arbetslösa dag. Gå sedan in på Mina sidor från vår hemsida där det finns mer information.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej. Jag är timanställd för Hemtjänst. På grund av Krissituationen får jag tyvärr mycket färre bokningar än vanligt. Jag har varit i medlem i kommunal A kassa i drygt 4 månader nu. Har jag rätten till att söka ersättning få???
  Safiya
 • Hej Safiya,

  Tack för din fråga!
  För att vi ska kunna se hur det ser ut för dig behöver en handläggare se på din ansökan. Du kan kontakta oss på 0771-25 80 00 mellan kl 9-12.

  För att kunna få ersättning så behöver du uppfylla vissa krav. Dessa krav kan du läsa mer om här: Har jag rätt till a-kassa?

  Med vänliga hälsningar,

  Hanna
 • Hej! Jag blev arbetslös i samband med corona och har haft rätt till ersättning från a-kassan. Nu har jag fått en timanställning och i oktober månad så kommer jag inte att få tillräckligt många timmar för att få en full månadslön vilket jag behöver för att täcka mina räkningar, hyra etc. Hur fungerar det? Är jag berättigad ersättning från a-kassan för de dagar jag inte har något arbete?
  Felicia
 • Hej Felicia!

  Ja, under förutsättning att du söker heltidsarbete så har du rätt till ersättning från a-kassan för de dagar du inte arbetar. Fyll i och skicka in dina tidrapporter som tidigare. Om du haft ett längre uppehåll när du inte skickat in tidrapporter så kan vi behöva ett arbetsgivarintyg för tiden du inte sökt ersättning.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Mats
 • Hej! Jag är anställd på timmar och får mycket färre timmar nu under Coronan, kan jag stämpla upp till de jag brukar få ?
  Emma
 • Hej Emma!

  Tack för din fråga. Du kan ha rätt till a-kassa om du har fått gå ner i tid. Då behöver du vara inskriven som arbetssökande på arbetsförmedlingen och aktivt söka arbete.

  Om och hur mycket du kan ha rätt till i a-kassa beror på hur mycket du arbetet innan du börjar söka a-kassa och hur länge du har varit medlem.

  Du kan läsa mer om vad som krävs för att få a-kassa på vår hemsida

  Hoppas det besvarar din fråga!

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa


  Mats
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.