Till senaste kommentaren

Gäller höjt ersättningstak även mig som redan är beviljad ersättning?

Hej!
Med anledning av coronaviruset presenterade Finansdepartementet precis en ändringsbudget som innehåller tillfälliga ändringar i A-Kassan. En av dessa är att ersättningstaket för den inkomstrelaterade ersättningen höjs från 910 kr per dag till 1 200 kr per dag för att fler ska kunna få 80 % av sin förra lön i ersättning från A-Kassan. Min fråga är om detta höjda tak även gäller mig som redan har fått beviljad ersättning? Om så är fallet: hur går jag tillväga för att höja min ersättning?

Kommentarer

 • Hej Thom!

  Just nu vet vi inte mer än det regeringen sade på presskonferens. Än så länge är dessa förslag som ännu inte är beslutade. Enligt förslaget ska den ändring gälla från 13 april mer än så vet jag inte.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde Aluko
 • Det borde ju gälla alla givetvis eftersom det påverkar alla exakt lika mycket, samt dom som redan varit med i a-kassan har "dragit sitt strå till stacken" genom att betalat varje månad?
  Annars verkar det ju helt befängt?
  Rätta mig gärna om jag missuppfattat.
  Markus
 • Hej!

  Det vi vet är att det gäller från 13 april och ens 100 första dagar på ersättningsperioden. Så ska jag tolka det ordgrant så kommer det omfatta de som den 13 april inte gjort sina 100 första dagar ännu. Men har man fått mer än 100 dagar omfattas man inte av det här. När vi fått lagtexten från departementet kan vi ge ett bättre svar.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde Aluko
 • Hej, jag är timanställd inom vården.
  Och får a-kassa, har nu bara ca 60 dagar kvar med rätt till utbetalning från a-kassan.
  Förlängs mina dagar nu under Corona tiden om mina dagar tar slut?
  Eller när de är slut så är jag utan inkomst?
  Just nu är jag själv och två av mina tre barn med förkylningssymtom.

  Marie
 • Hej Marie!

  Tack för att du hör av dig. Gällande deltidsregeln, att du får ersättning i endast 60 veckor om du arbetar samtidigt som du är arbetslös, har vi inte fått någon information om att den ska ändras. Det vill säga att den regeln fortsätter som innan. Om du är sjuk så kan du inte få ersättning från a-kassan utan då är det arbetsgivaren/Försäkringskassan du får höra av dig till.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Har ni fått klarhet i detta nu? Om höjd ersättning gäller för samtliga? Eftersom det blir exakt lika svårt för oss alla i detta oavsett om man var arbetslös innan eller blev det nu.


  Anna
 • Hej Anna!

  Tack för din fråga. Den höjda dagpenningen gäller för alla och från och med den 13 april.
  Det kan vara bra att tänka på att om du har inkomstbaserad ersättning så kommer din ersättning att höjas om du har fått beslut om en genomsnittlig lön på 25 025 kronor/månad eller mer. Den höjda ersättningen gäller endast de första 100 dagarna på ersättningsperioden.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Nu höjer regeringen och januaripartierna taket för a-kassan, rapporterar Sveriges radio.

  Ersättningarna höjs till 1 000 kronor per dag, även för den som är arbetslös över 100 dagar.
  Läste just detta i Expressen.  Som jag fattar detta så gäller det även efter att 100 dagar har gått. Att man får 1000 kr per dag istället för 760kr.
  Birgitta Hagelberg
 • Hej Birgitta!

  Tack för din fråga. Detta är ingenting som är klart än och vi vet inte hur det kommer att bli. Så fort det är beslutat om det blir en höjning så kommer vi gå ut med information om vad som gäller.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Jag hoppas verkligen att det kommer att gälla även oss som redan är i systemet. Idagsläget är det jättesvårt att komma ut på arbetsmarknaden. Men det ska fortfarande betalas räkningar oavsett. Ju lägre ersättning vi får desto svårare blir det ekonomiskt.
  Birgitta Hagelberg
 • Hej igen Birgitta!

  Ja, vi får hoppas det.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej,
  för oss som har aktivitetsstöd baserat på inkomst och deltar i Jobb och Utvecklingsgarantin och har varit arbetslös mer än 100 dagar.
  Gäller den höjda ersättningen då med upp till 1000 kronor? 
  Eva
 • Hej Eva!

  Ja, aktivitetsstödet påverkas också. När det gäller höjning upp till 1000 kr är förslaget att det ska träda i kraft från den 29 juni. Vi vet inga detaljer ännu då lagtexten kring detta inte är klart ännu.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde Aluko

 • Hej! Gäller höjt dagbelopp upp till 1000 kronor om man har inkomstbaserad ersättning deltar i jobb och utvecklingsgarantin och har paserat 300 dagar?
  Eva
 • Hej Eva!

  Tack för att du hör av dig. Vi vet inte ännu för hur många dagar höjningen gäller eller för vilka personer, vi vet att det börjar gälla 29 juni. Så fort vi fått den nya lagtexten och vet hur det kommer att bli går vi ut med information på vår hemsida.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej
  Läser här om den magiska summan 25 025 :- som man ska ha beviljats som ersättningsnivå för att få höjningen pga Covid 19.
  Vart står den summan på mina handlingar/ dokument jag fått av er ?
  Tacksam för svar !
  Mvh Malin P
  Malin Persson
 • Hej Malin!

  Jag är inte säker på att jag förstår din fråga. Om du har en fråga om ditt beslut behöver du ställa den via Mina sidor där du legitimerar dig med bank-id, så kan en handläggare hjälpa dig.
  Här kan vi bara svara allmänt på frågor och inte svara på något ärendespecifikt.

  Grundregeln är att du får 80 procent av din lön, dock med ett tak på 25 025 kronor. Den som tjänar mer än det, får inte 80 procent av sin lön.

  Vet inte om det var svar på din fråga, annars får du återkomma.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde Aluko

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.