Till senaste kommentaren

Vad gäller i samband med egen uppsägning?

Hej!
Jag kommer i slutet av september att säga upp mig till slutet av december – jag har 3 månaders uppsägningstid.

1) Jag har innestående semester och komp.tid, som jag då kommer att ta ut i pengar. Påverkar detta längden på perioden (45 dagar) då jag inte får någon ersättning från a-kassan (eftersom jag säger upp mig själv)?

2) Jag vet att jag ska anmäla mig till Arbetsförmedlingen den första dagen som arbetslös. Det ska jag göra, men jag kommer sedan att vara bortrest de tre första veckorna av arbetslösheten. Finns det krav på att komma på möte med Arbetsförmedlingen i början av arbetslösheten? Något annat som jag bör tänka på när det gäller detta?

3) Jag upplever att jag inte fått bra hjälp av facket i det som rör anledningen till att jag kommer att säga upp mig. Jag kommer därför inom kort att säga upp mitt medlemskap i Kommunal, men vara kvar i a-kassan. Hur fortsätter jag att betala in avgiften till a-kassan?

4) Jag fortsätter väl inte att betala någon avgift till a-kassan under min kommande arbetslöshet? Eller hur funkar det om jag till exempel jobbar strötimmar under arbetslösheten? Jag får naturligtvis lägre ersättning då, men hur mycket betalar man till a-kassan då?

Tack på förhand för svar!

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Tack för dina frågor.

  1. Att du tar ut semester och komp-tid i pengar påverkar inte din avstängningstid på 45 dagar.

  2. Ja, Arbetsförmedlingen kommer med största sannolikhet att kalla dig till ett obligatoriskt möte efter du har skrivit in dig.Vi rekommenderar att du hör av dig till Arbetsförmedlingen för mer information om detta.

  3. Du kommer att få inbetalningskort av oss istället. Eftersom du bara kommer att vara medlem i a-kassan ändras avgiften till 112 kronor i månaden. Kom ihåg att du kan anmäla dig till autogiro i din internetbank!

  4. Jo, du behöver betala din medlemsavgift i a-kassan oavsett om du är arbetslös eller inte. Beloppet påverkas inte om du jobbar exempelvis timmar eller är helt arbetslös.

  Hoppas att mina svar hjälpte dig!

  Med vänlig hälsningar,
  Stefanie
  Stefanie
 • Tack för svaren, Stefanie!

  /Maria
  Maria
 • Hej igen,

  Tack för svar!

  En kompletterande fråga till fråga 1: Jag har hört att man kan överklaga de 45 dagarna, vid särskilda skäl. I mitt fall känner jag mig tvingad, av arbetsmiljöskäl, att säga upp mig – kanske kan anledningen till det påverka A-kassans regel om de 45 dagarna?

  I så fall, om det skulle bli så att jag kan få A-kassa från första arbetsdagen, så sa min fackliga representant att man inte kan få A-kassa den första tiden om jag vid sista anställningsdagen får ut mina innestående semesterdagar i form av pengar. Stämmer detta?
  Om det stämmer så är det ingen mening med att jag försöker överklaga...
  Maria
 • Hej Maria!

  Precis som du säger kan det finnas särskilda skäl som gör att kan slippa 45 dagars sanktion om man säger upp sig själv. De vanliga 6 karensdagarna gäller dock oavsett.

  Att du tar ut din innestående semester i pengar bör inte påverka din ersättning. Men du kan ringa oss på 0771- 25 80 00 och förklara din situation för en av våra handläggare så kan de råda dig i hur du ska göra. Våra telefontider är 09.00-15.00 alla vardagar.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa


  Medlemsservice
 • Tänker säga upp mig har 3månander,om jag säger upp mig den 1 april slutar 30 juni och tar semester sen, kan jag då anmäla mig på akassan efter det? Eller det är den 30 juni som gäller.

  Gunilla
 • Hej Gunilla!

  Det är viktigt att du anmäler dig på arbetsförmedlingen så snart du blir arbetslös för att du ska få så bra ersättning som möjligt.

  Det är viktigt att veta att om du säger du upp dig själv är det utöver de vanliga 6 karensdagarna även 45 avstängningsdagar innan du kan få ersättning. Karens och avstängningsdagar är inte vanliga kalenderdagar utan endast måndag till fredag för dagar du annars skulle kunna få ersättning.

  För att söka ersättning måste du vara inskriven på Arbetsförmedlingen samt söka och kunna ta arbete.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Medlemsservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.