Till senaste kommentaren

Förlängs min ersättningsperiod på grund av Corona?

Hej
De första 100 dagarna med 80% förlängs de nu i Coronatider?
Hela ersättningsperioden, innan man blir utförsäkrad, förlängs den nu?

Hälsningar Marianne
Marianne Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Marianne!

  Nej, de första 100 dagarna med 80 procent förlängs inte och inte heller ersättningsperiodens längd.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde Aluko
 • Hej, jag medlem med åkassa och har nu haft jobb i sex månader från och med aprel till sista ocktober. Kan jag få 80% av min lön efter att jag blivit arbetslös på grand av caved 19 rglar ?
  Watheq
 • Hej Watheq!

  Det beror på hur länge du har varit medlem och hur mycket du har arbetat under de senaste sex månaderna.

  För att kunna få ersättning baserad på din lön måste du ha varit medlem i motsvarande 12 månader. Just nu gäller det tillfälliga regler och mellan mars till och med december 2020 är varje medlemsmånad värd 4 månader. Det innebär att efter 3 månaders medlemskap kommer det räknas som om du varit medlem hos oss i 12 månader.

  Du behöver också ha arbetat minst 60 timmar per kalendermånad under de senaste sex månaderna.

  Vänlig hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Mats
 • Hejsan!
  Jag är timanställd och mitt lön variera varje månad så jag undrar hur A-kassa kommer räkna och utbetala ersättningen

  MVH/Dawod
  Dawod Madadi
 • Hej Dawod!

  Tack för din fråga. När vi beräknar din ersättning tittar vi på allt du arbetat och tjänat under de senaste 12 månaderna. Enkelt förklarat så beräknas din ersättning på ett genomsnitt på de 12 månaderna.

  Om du har rätt till ersättning så betalas den ut en gång i slutet av varje månad.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej,

  Bakgrund:

  Hade arbetat heltid i över 6 mån när Jag sades upp i Juni i år. Fick A-kassa under de nya COVID-reglerna men endast 8000kr /mån då ni verkar beräkna ersättningen som 6mån heltidsarbete / 12 mån. Detta verkar ungefär motsvara en A-kassa Jag skulle fått om Jag arbetat halvtid.

  Har nu möjlighet att arbeta som timvikarie, men då arbetsgivarna medvetet tar in in mycket stor pool av timvikarier så är timmarna begränsade och slumpmässiga, också för att undvika att relationer som kan leda till fasta direkta kontrakt inte skapas (dåligt för bemanningsföretagen). (Desutom krävs oftast bil för att kunna ta sig till arbetsplatserna i tid, men det är en annan historia.) Jag förstår att detta inte är A-Kassans idé, snarare politiska beslut.

  Frågor:

  1. Är det korrekt att om Jag arbetar en enda timme i en vecka så minskas ersättningsperioden med en hel vecka? Om inte, finns det någon tröskel?

  2. Om Jag initialt hade en ersättningsperiod på 60 veckor eller 300 dagar och Jag får strötimmar under varje av de första 30 veckorna, avslutas då ersättningsperioen efter 30 veckor? (60 veckor - 30 veckor med timmar)

  3. Om Jag har tur och lyckas få timmar säg motsvarande en halvtid, toppar A-kassan då upp under ersättningsperioden till ungefär en heltidsersättning (om man ser på A-kassa + halvtidslön), eller reduceras A-kassan?

  4. Jag har fyra barn under 18, i funktion av detta, kan ersättningsperioden förlängas vid dess slut? Hur lång extra tid i så fall?

  5. När ersättningsperioden är slut, och om vi antar att Jag Jag hittar ett nytt deltidsjobb, Om/nöör Jag sägs upp beräknas ev. ny A-kassa då på de (strö)timmar Jag arbetat under ersättningsperioden. Låt oss anta att Jag arbetat 25% under 6 mån. Blir då, ungefär, A-kasse-grundade inkomsterna baserade på 25%*6 mån /12 mån= 12.5% av en heltidsersättning?

  Stort tack för att ni svarar på dessa exakta frågor, oumbärligt att kunna få exakta svar för att förstå de ekonimiska konsekvenserna av systemet.

  Med vänlig hälsning

  Martin


  Martin Jönsson
 • Hej Martin!

  Tack för dina frågor, jag ska försöka besvara dem i tur och ordning här under.

  1. Ja, efter en tid är detta korrekt. Du kan arbeta i samma veckor som du också får ersättning i max 60 veckor. Efter det så kan du bara få ersättning i veckor du är helt arbetslös.

  2. Nej, du får 300 ersättningsdagar. Du kan inte förlora dina dagar genom att arbeta utan sparar dom till en dag du är arbetslös.

  3. Du kan få ersättning för den tid du är arbetslös under förutsättning att du söker och kan ta arbete för de procent du inte arbetar.

  4. Har du barn under 18 år så förlängs din ersättningsperiod automatiskt med 150 dagar när dina första 300 är förbrukade. Det gäller inte per barn utan du kan som mest få 150 extra ersättningsdagar.

  5. Ja. Om du använt alla dina dagar så måste du uppfylla ett nytt arbetsvillkor för att få en ny ersättningsperiod. Har du rätt till en ny ersättningsperiod kommer vi titta på vad du i genomsnitt har tjänat under de senaste 12 månaderna när vi räknar ut din ersättning.

  Jag hoppas det besvarar dina frågor!

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Mats
 • Hej! Jag har blivit medlem i A-kassan från 1 november 2020 och undrar om de tillfälliga regler om att varje medlemsmånad var värd 4 månader fram till december 2020,  om detta gäller även från januari 2021 framåt också??
  Räknas november och december månaders medlemskap i 2020 som om jag varit medlem hos er i 6 månader??
  Tack för svaret! 

  Seid Mahdi
 • Hej Seid!

  Tack för din fråga. Om du blev medlem i november 2020 så räknades november och december som 4 månader var alltså totalt 8 månader medan januari och februari 2021 räknas som vanligt alltså som 2 månader. Så nu i februari räknas det som att du har varit medlem i 10 har du varit medlem i 10 månader.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Mats
 • Hur säger jag upp min A-kassa?
  Åsa Marklund
 • Hej Åsa!
  Tack för din fråga.
  Om du vill gå ur a-kassan måste du meddela oss det skriftligt. Medlemsavgiften betalas för hela den sista månaden. Tänk på att din ersättning kan påverkas om du går ur a-kassan.

  Det går bra att meddela oss via Mina sidor, brev eller mejl, medlem@kommunalsakassa.se. Om du mejlar så glöm inte att skriva dina personuppgifter i mejlet.

  Mina sidor

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej när mina dagar för a-kassa förlängs det? Har vart arbetslös sen i augusti nån gång sen förra året har jag för mig,
  Tobias
 • Hej Tobias!

  tack för din fråga. Här på forumet kan vi endast svara på allmänna frågor. För att du ska få svar på hur många dagar du har kvar måste du kontakta oss per telefon eller via Mina sidor.

  Du kan även se dina dagar på Mina sidor.

  Du når oss på telefonnummer 0771-25 80 00 måndag - tisdag mellan klockan 9.00-12.00 och 13.00-15.00 samt onsdag - fredag 9.00-12.00.

  Mina sidor

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.