Till senaste kommentaren

Förlängs min ersättningsperiod på grund av Corona?

Hej
De första 100 dagarna med 80% förlängs de nu i Coronatider?
Hela ersättningsperioden, innan man blir utförsäkrad, förlängs den nu?

Hälsningar Marianne

Kommentarer

 • Hej Marianne!

  Nej, de första 100 dagarna med 80 procent förlängs inte och inte heller ersättningsperiodens längd.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde Aluko
 • Jag fast utomlands på grund av Coronajag och jag har inställt jag får ingen lön från mitt jobb får ersättning från a-kassa eller försäkringskassan ?
  Alamin
 • Hej Alamin!

  Tack för din fråga. Du kan inte få någon ersättning från a-kassan då du inte är i Sverige och söker jobb.
  Jag kan inte svara på hur Försäkringskassans regler fungerar utan du får höra av dig till dem.

  Försäkringskassan

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej om man jobbar länge för 5år kan man få mer 300 dagar akassa ?? Jag menar, om man slut första 300 dagar sen jag kan förtsätta mer 300 dagar?

  MVH

  Elsa
 • Hej Elsa!

  Tack för din fråga. Nej, en ersättningsperiod är 300 dagar för alla som har rätt till ersättning oavsett om du har jobbat i flertal år. Om du har barn över 18 år när din ersättningsperiod tar slut kan du få en förlängning på 150 dagar.

  När en ersättningsperiod är slut så finns det möjlighet att få en ny men det bero på hur man jobbat under den ersättningsperiod man haft.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia

  Cecilia
 • Hej!
  Min ersättningsperiod kommer tar slut i september, jag har inte jobbat under tiden. Vad gäller för mig ? jag har betalat fullt a-kassa avgiften.

  Niga Farag
 • Hej Niga,

  För att kunna ge dig ett svar kring vad som gäller för dig så behöver en handläggare se på ditt ärende. Du kan kontakta oss via Mina sidor eller via telefon. Du når oss på 0771-25 80 00. Vi har öppet måndag-tisdag 9.00-12.00 samt 13.00-15.00, onsdag -fredag 9.00-12.00.

  Med vänliga hälsningar, 

  Hanna
 • Hej, jag medlem med åkassa och har nu haft jobb i sex månader från och med aprel till sista ocktober. Kan jag få 80% av min lön efter att jag blivit arbetslös på grand av caved 19 rglar ?
  Watheq
 • Hej Watheq!

  Det beror på hur länge du har varit medlem och hur mycket du har arbetat under de senaste sex månaderna.

  För att kunna få ersättning baserad på din lön måste du ha varit medlem i motsvarande 12 månader. Just nu gäller det tillfälliga regler och mellan mars till och med december 2020 är varje medlemsmånad värd 4 månader. Det innebär att efter 3 månaders medlemskap kommer det räknas som om du varit medlem hos oss i 12 månader.

  Du behöver också ha arbetat minst 60 timmar per kalendermånad under de senaste sex månaderna.

  Vänlig hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Mats
 • Hejsan!
  Jag är timanställd och mitt lön variera varje månad så jag undrar hur A-kassa kommer räkna och utbetala ersättningen

  MVH/Dawod
  Dawod Madadi
 • Hej Dawod!

  Tack för din fråga. När vi beräknar din ersättning tittar vi på allt du arbetat och tjänat under de senaste 12 månaderna. Enkelt förklarat så beräknas din ersättning på ett genomsnitt på de 12 månaderna.

  Om du har rätt till ersättning så betalas den ut en gång i slutet av varje månad.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej,

  Bakgrund:

  Hade arbetat heltid i över 6 mån när Jag sades upp i Juni i år. Fick A-kassa under de nya COVID-reglerna men endast 8000kr /mån då ni verkar beräkna ersättningen som 6mån heltidsarbete / 12 mån. Detta verkar ungefär motsvara en A-kassa Jag skulle fått om Jag arbetat halvtid.

  Har nu möjlighet att arbeta som timvikarie, men då arbetsgivarna medvetet tar in in mycket stor pool av timvikarier så är timmarna begränsade och slumpmässiga, också för att undvika att relationer som kan leda till fasta direkta kontrakt inte skapas (dåligt för bemanningsföretagen). (Desutom krävs oftast bil för att kunna ta sig till arbetsplatserna i tid, men det är en annan historia.) Jag förstår att detta inte är A-Kassans idé, snarare politiska beslut.

  Frågor:

  1. Är det korrekt att om Jag arbetar en enda timme i en vecka så minskas ersättningsperioden med en hel vecka? Om inte, finns det någon tröskel?

  2. Om Jag initialt hade en ersättningsperiod på 60 veckor eller 300 dagar och Jag får strötimmar under varje av de första 30 veckorna, avslutas då ersättningsperioen efter 30 veckor? (60 veckor - 30 veckor med timmar)

  3. Om Jag har tur och lyckas få timmar säg motsvarande en halvtid, toppar A-kassan då upp under ersättningsperioden till ungefär en heltidsersättning (om man ser på A-kassa + halvtidslön), eller reduceras A-kassan?

  4. Jag har fyra barn under 18, i funktion av detta, kan ersättningsperioden förlängas vid dess slut? Hur lång extra tid i så fall?

  5. När ersättningsperioden är slut, och om vi antar att Jag Jag hittar ett nytt deltidsjobb, Om/nöör Jag sägs upp beräknas ev. ny A-kassa då på de (strö)timmar Jag arbetat under ersättningsperioden. Låt oss anta att Jag arbetat 25% under 6 mån. Blir då, ungefär, A-kasse-grundade inkomsterna baserade på 25%*6 mån /12 mån= 12.5% av en heltidsersättning?

  Stort tack för att ni svarar på dessa exakta frågor, oumbärligt att kunna få exakta svar för att förstå de ekonimiska konsekvenserna av systemet.

  Med vänlig hälsning

  Martin


  Martin Jönsson
 • Hej Martin!

  Tack för dina frågor, jag ska försöka besvara dem i tur och ordning här under.

  1. Ja, efter en tid är detta korrekt. Du kan arbeta i samma veckor som du också får ersättning i max 60 veckor. Efter det så kan du bara få ersättning i veckor du är helt arbetslös.

  2. Nej, du får 300 ersättningsdagar. Du kan inte förlora dina dagar genom att arbeta utan sparar dom till en dag du är arbetslös.

  3. Du kan få ersättning för den tid du är arbetslös under förutsättning att du söker och kan ta arbete för de procent du inte arbetar.

  4. Har du barn under 18 år så förlängs din ersättningsperiod automatiskt med 150 dagar när dina första 300 är förbrukade. Det gäller inte per barn utan du kan som mest få 150 extra ersättningsdagar.

  5. Ja. Om du använt alla dina dagar så måste du uppfylla ett nytt arbetsvillkor för att få en ny ersättningsperiod. Har du rätt till en ny ersättningsperiod kommer vi titta på vad du i genomsnitt har tjänat under de senaste 12 månaderna när vi räknar ut din ersättning.

  Jag hoppas det besvarar dina frågor!

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Mats

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.