Till senaste kommentaren

Får jag a-kassa efter jag har studerat?

Hej!

Jag har varit tjänstledig från min arbetsplats sedan hösten 2014. Har under tiden studerat med CSN som inkomst. Jag går nu i tankarna att göra en egen uppsägning istället för att gå tillbaka till den arbetsgivaren som jag har en tillsvidare tjänst hos. Jag undrar därför om man har rätt till ersättning från a-kassan då man studerat under en längre tid. SGI:n är skyddad via CSN.

Kommentarer

 • Hej Lina!

  Tack för din fråga. Jag ska försöka besvara den så gott det går men eftersom det rör sig om en period ända från 2014, kan många olika faktorer spela roll i ditt fall.

  Generellt sett kan vi "hoppa över" studier när vi ska avgöra om du ska få ersättning eller inte men då gäller följande:
  • Vi kan som längst hoppa över 5 år av studier
  • Du måste ha studerat på heltid under hela den tiden
  • Du behöver ha fyllt 25 när studierna avslutas
  Om du uppfyller dessa villkor kan vi basera din ersättning på ett arbete som du hade innan du började studera. Kom ihåg att om du säger upp dig själv blir du avstängd från a-kassan i 45 dagar innan du kan få pengar från oss.

  Du kan läsa mer om vad som krävs för att ha rätt till ersättning här: Har jag rätt till a-kassa?

  I ditt fall skulle vi behöva ställa några frågor för att kunna ge dig ett så detaljerat svar som möjligt. Vi rekommenderar dig därför att ringa oss på 0771-25 80 00. Då får du prata med en handläggare.

  Med vänlig hälsning
  Stefanie
  Stefanie
 • Hej!
  Tack för svar. 
  Om svaren är ja på alla dessa frågor så skulle man vara berättigad till ersättning eventuellt då? Om man då varit föräldraledig en period innan studierna förändrar det någonting då?
  Lina
 • Hej!
  Ja, det kan förändra saken.
  Föräldraledighet är också tid som vi kan hoppa över men vi kan aldrig hoppa mer än fem år. Så om du har studerat samt varit föräldraledig och det tillsammans överstiger fem år , så kommer vi inte kunna nå det arbete du hade innan.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde
 • Hej,när jag börjar studera yrkesutbildning ,fortsätter jag att få pengar från A-kassa.Tack.
  MVH Laimis
  Laimis
 • Hej Laimis!

  Tack för din fråga. Du har inte rätt till ersättning när du studerar då du räknas som studerande och inte som arbetslös.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej!
  Jag hade en tjänst på 75%
  Och studerade jag i samma tid
  Men jag bliv arbetslös från jobbet
  Och jag försätta med min studier som distans. Och kursen ska sluta i september. Och jag har inte rätt till CSN ersättning
  Hur kan jag få ersättning från a kassan ?
  Har jag rätt till det medan jag studerar och klara min kurs ,?

  Mvh   Khlood Sadek Mohsin
 • Hej Khlood!

  Tack för din fråga. Normalt får du inte ersättning samtidigt som du studerar. Det finns dock undantag.
  Här på forumet kan vi endast svara på allmänna frågor. För att du ska få svar på hur det ser ut just för dig är det bäst att du ringer till oss eller skickar in din fråga via Mina sidor.

  Mina sidor

  Telefonnummer 0771-25 80 00 vardagar mellan klockan 9.00-12.00.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia


  Cecilia
 • Hej! Varför gäller regeln just att du måste fyllt 25år innan du avslutat studierna? Fyller du till exempel 25 en månad efter avslutade studier så gills inte det du jobbat innan? Jag undrar bara varför det gör skillnad på när du fyller år?
  Är tacksam för svar
  Med vänlig hälsning ett förvirrat höst barn
  Fanny
 • Hej Fanny!

  Tack för din fråga. Det står i lagen att för att kunna hoppa över din studier måste du ha avslutat din heltidsutbildning efter fyllda 25 år. Om du avslutar din utbildning innan du fyllt 25 år finns det möjlighet att hoppa över studierna om du har jobbat sammanhängande på heltid i minst 5 månader någon gång innan studierna.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.