Till senaste kommentaren

Kan jag få a-kassa efter sjukskrivning?

Hej!
Har en dotter som varit sjukskriven 4,5 år. Hon har ingen anställning idag, men har arbetat tidigare i några år. Är med i kommunal och betalat in avgift varje månad. Kan hon ansöka om a- kassa nu när hon inte fått något arbete ännu.?
Tacksam för svar! 

Lena Einemark Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga!
  Jag kommer inte kunna ge ett exakt svar, för det behöver hon ta kontakt med oss och prata med sin handläggare. Generellt gäller att vi kan gå tillbaka 5 år i tiden och använda det arbete som fanns innan sjukskrivningen. Sedan måste det arbetet uppfylla de villkor som gäller för att få a-kassa. Du kan läsa mer här Har jag rätt till a-kassa?

  Hoppas det gav svar på din fråga.
  Yesinde
 • Hej
  Tänkte fråga om jag har rätt till akassa efter att jag varit sjukskriven en längre tid, har blivit uppsagd från mitt arbete
  Annemari Ojala
 • Hej Annemari!

  Om du läser svaret ovan så är gränsen för hur långt vi kan gå tillbaka fem år. Har du jobbat inom fem år så kan vi använda det arbete som grund för a-kassa.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde
 • Hej, jag har blivit uppsagd från mitt arbete under provanställning. Jag uppfyller inte ett nytt arbetsvillkor.

  Innan provanställningen var jag långtidsarbetslös i "fas3/linje3" med en ersättning på 760 kr /dag.

  När jag nu igen blir arbetslös hur beräknas mitt aktivitetsstöd? Jag förmodar att jag igen skrivs in i ett program hos AF.

  Tack för svaret på förhand

  Mvh  HSHansen
 • Hej!

  Uppfyller du inte ett arbetsvillkor så är det Försäkringskassan som betalar ut din ersättning och då kan de hjälpa dig med vad din ersättning kan tänkas bli.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Medlemsservice
 • Hej Mats,
  Tack för svaret. FK meddelar att så länge jag inte har ett nytt beslut om aktivitetsstöd så kan de inte säga hur mycket jag får i ersättning.

  Nu undrar jag om inte du/ni skulle kunna hänvisa till en lagtext gällande detta område. Var hittar jag "lagen om...." så får jag själv försöka läsa in mig. Hoppas ni förstår vad jag menar.

  Tack på förhand

  HSHansen
 • Hej,

  Hela lagen om arbetslöshetsförsäkring hittar du på IAFs hemsida (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring). Om du söker på aktivitetsstöd så får du fram lite mer om vad som gäller.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.