Till senaste kommentaren

Kan jag få a-kassa efter sjukskrivning?

Hej!
Har en dotter som varit sjukskriven 4,5 år. Hon har ingen anställning idag, men har arbetat tidigare i några år. Är med i kommunal och betalat in avgift varje månad. Kan hon ansöka om a- kassa nu när hon inte fått något arbete ännu.?
Tacksam för svar! 

Lena Einemark Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga!
  Jag kommer inte kunna ge ett exakt svar, för det behöver hon ta kontakt med oss och prata med sin handläggare. Generellt gäller att vi kan gå tillbaka 5 år i tiden och använda det arbete som fanns innan sjukskrivningen. Sedan måste det arbetet uppfylla de villkor som gäller för att få a-kassa. Du kan läsa mer här Har jag rätt till a-kassa?

  Hoppas det gav svar på din fråga.
  Yesinde
 • Hej
  Tänkte fråga om jag har rätt till akassa efter att jag varit sjukskriven en längre tid, har blivit uppsagd från mitt arbete
  Annemari Ojala
 • Hej Annemari!

  Om du läser svaret ovan så är gränsen för hur långt vi kan gå tillbaka fem år. Har du jobbat inom fem år så kan vi använda det arbete som grund för a-kassa.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde
 • Hej, jag har blivit uppsagd från mitt arbete under provanställning. Jag uppfyller inte ett nytt arbetsvillkor.

  Innan provanställningen var jag långtidsarbetslös i "fas3/linje3" med en ersättning på 760 kr /dag.

  När jag nu igen blir arbetslös hur beräknas mitt aktivitetsstöd? Jag förmodar att jag igen skrivs in i ett program hos AF.

  Tack för svaret på förhand

  Mvh  HSHansen
 • Hej!

  Uppfyller du inte ett arbetsvillkor så är det Försäkringskassan som betalar ut din ersättning och då kan de hjälpa dig med vad din ersättning kan tänkas bli.

  Vänliga hälsningar
  Mats, Kommunals a-kassa
  Medlemsservice
 • Hej Mats,
  Tack för svaret. FK meddelar att så länge jag inte har ett nytt beslut om aktivitetsstöd så kan de inte säga hur mycket jag får i ersättning.

  Nu undrar jag om inte du/ni skulle kunna hänvisa till en lagtext gällande detta område. Var hittar jag "lagen om...." så får jag själv försöka läsa in mig. Hoppas ni förstår vad jag menar.

  Tack på förhand

  HSHansen
 • Hej,

  Hela lagen om arbetslöshetsförsäkring hittar du på IAFs hemsida (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring). Om du söker på aktivitetsstöd så får du fram lite mer om vad som gäller.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej!
  Är sjukskriven o väntar på operation som blev uppskjuten.F-Kassan har nu bestämt att jag inte får vara mer sjukskriven. Har varit hemma 365 dagar .. tycker jag ska ta ett lättare arb vilket arb givaren inte kan erbjuda.
  Kan jag stämpla fram till att operationen blir av?
  Mvh Jaana
  Jaana
 • Hej Jaana!

  Tack för ditt meddelande. Här på forumet kan vi bara svara på allmänna frågor så det bästa är om du kontaktar oss på Mina sidor och skriver ditt meddelande där. Då kommer du direkt till en handläggare som kan gå in i ditt ärende och hjälpa dig.

  Mina sidor

  Med vänlig hälsning
  Cecilia


  Cecilia
 • Hej. Om jag har haft A-kassa i 150 dagar, blir allvarligt sjuk dag 151 och blir sjukskriven drygt 1 år. Vad gäller då när jag kommer tillbaka till arbetsmarknaden? Har jag då bara ca 150 dagar på mig att hitta jobb. Vissa sjukdommar försvårar ju yttligare att få jobb så när nollas uttaget av dagar ( dvs att jag har full pott på 369 dagar igen? ) finns det någon gräns? Har du varit sjuk si och så länge så börjar du på 365 igen. Jag har en bra ersättning och redan uträknad ersättning, det är dagsantalet som oroar mig. Med vänlig hälsning
  Ulrika
 • Hej Ulrika!

  I ditt fall så skulle du få fortsätta på den period som du redan påbörjat. En ersättningsperiod från a-kassan är ju 300 dagar, så du skulle då ha 150 dagar kvar. Om du använder alla dagar i din period behöver du arbeta och uppfylla ett nytt arbetsvillkor för att få nya akasse-dagar.

  Vänliga hälsningar
  Yesinde
  Yesinde Aluko
 • Hej! Jag har gått med i a-kassan sedan april. Mellan 15jan till 15maj var jag sjukskriven 100% sedan jobbade jag maj ut 25% och just nu jobbar jag 50%. När har jag rätt till a-kassa?
  Per
 • Hej Per,

  Tack för din fråga!
  För att kunna ge dig ett exakt svar så behöver en handläggare se på din ansökan.
  Generellt så har du rätt till a-kassa så länge du uppfyller de krav som finns. Du kan läsa mer om de olika kraven på denna sidan: Har jag rätt till a-kassa?

  Om du arbetar 50% och är sjukskriven 50% så kommer du inte kunna få ersättning från oss, utan då är det försäkringskassan som betalar ut.
  Om du däremot arbetar 50% och är arbetssökande 50% så kan du ha rätt till ersättning från oss.

  Med vänliga hälsningar,
  Hanna
 • Hej!
  Jag har varit sjukskriven i mer än 5 år. Vad händer om jag skulle prova att arbeta och må bättre och sedan blir av med jobbet? Var ifrån får jag ersättning?
  Lina
 • Hej Lina!

  Tack för din fråga. Då du varit sjukskriven länge och du troligtvis inte uppfyller något arbetsvillkor kan du inte få ersättning från oss. Jag vet faktiskt inte hur det fungerar då och om du kan få ersättning någonstans. Kolla med Arbetsförmedlingen om det finns möjlighet att bli inskriven i något program och då få aktivitetsersättning.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia
  Cecilia
 • Hej Min dotter var sjukskriven för utbrändhet ett par månader innan hon blev arbetslös. beräknas då hennes arbetslöshetsersättning på hennes lön eller blir den lägre för att man räknar de månaderna på sjuklönen
  Elisabet
 • Hej Elisabet!

  Tack för din fråga. Om hon varit 50% sjuk eller mer kommer troligtvis dessa månader att hoppas över. Det betyder att vi räknar på fler månader innan hon blev sjuk.

  Med vänlig hälsning
  Cecilia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.